La dimensió Literària (Català i Castellà) va un pas més enllà de ser competent en Expressió Escrita, perquè a banda de crear un text, implica que aquest sigui literari i mostri sentiments, emocions, diferents estats d’ànim,… Aquesta dimensió també inclou l’aproximació a les obres literàries i el foment de l’hàbit lector. Durant tota l’etapa de Primària, cal animar els nens i nenes a la lectura. Està demostrat que els bons lectors són millors estudiants i escriuen més i millor.
COMPETÈNCIA 11
Llegir fragments i obres i conèixer alguns autors i autores significatius de la literatura catalana, castellana i universal
Com ensenyar la C11?
Sobre el foment de la lectura se n’ha escrit molt, se n’han fet cursos, programes específics,… Crec que el més important és trobar una estona diària de lectura (la mitja hora recomanada) i cumplir-la. Altres coses que podem fer:
- Que el mestre llegeixi textos literaris amb expressivitat als seus alumnes. Ajuda els alumnes a endinsar-se en textos de nivell més alt i a veure que els adults també llegim.
- Donar exemple. Els adults (tant mestres com pares) hem de llegir davant dels nens (els docents, per exemple, podem fer-ho al mateix temps que ho fan ells a classe o a la biblioteca escolar).
- Disposar d’una bona biblioteca d’aula i de centre. Els llibres han de ser actuals i atractius per a ells. Ja podem llençar els llibres rònecs i plens de pols que guardem per les aules. També cal varietat (a banda de novel·les hi ha d’haver còmics, revistes, llibres científics, d’aventures, de viatges, de poesia,…). Es pot demanar a cada nen que porti un llibre de casa per a fer-ne intercanvi.
- Organitzar sessions de recomanacions de llibres (oralment o per escrit, amb cartells).
- Fer lectures dramatitzades en veu alta de textos literaris, millor textos teatrals. Els hi encanta i acostumen a treure l’actitud que molts cops els falta.
- La visita d’un escriptor (les editorials acostumen a concertar visites amb l’autor del llibre que els nens han comprat). Si no tenim aquesta opció, sempre podem convidar un autor local per a que expliqui a la canalla com encara la seva feina d’escriptor. En aquest cas, caldrà treballar una mica l’obra del visitant i les preguntes que els nens volen formular.
- Fer un treball sobre algun autor conegut de la literatura catalana, castellana o universal. Així podem aprendre coses com la seva biografia, les seves obres més conegudes,…
- Memorització d’un poema o d’altres textos literaris com rodolins, endevinalles, embarbussaments, un monòleg, diàlegs teatrals…
Com avaluar la C11?
Per posar una nota de la C11, s’han d’aprofitar les activitats d’aula. Per exemple:
- Es pot aprofitar el registre de llibres que han llegit durant el trimestre. Com més llibres llegits, més nota.
- Fer una fitxa de resum del llibre que s’han llegit a classe. Tampoc s’ha d’abusar, perquè llavors la mandra de fer la fitxa pot fer que no tingin ganes de llegir més.
- Les recomanacions de llibres que han fet als companys.
- És important fixar-se en si, quan tenen una estona lliure, l’aprofiten per a llegir o prefereixen fer una altra activitat.
- També podem agafar el costum de posar nota al poema que s’han après de memòria.
Crec que amb tot això, n’hi ha de sobres.
COMPETÈNCIA 12
Crear textos amb recursos literaris per expressar sentiments, realitats i ficcions
L’alumne ha d’estar en contacte amb els diferents gèneres literaris i estar familiaritzat amb els recursos literaris que necessitarà per a mirar de crear-ne de nous.
Com ensenyar la C12?
Indubtablement, s’ha de començar amb exemples de textos literaris. Per exemple, si treballem el poema, llegim poemes i n’analitzem els recursos formals i literaris (les estrofes, les rimes, el ritme,…). Un cop l’alumne ja sap els trucs de l’escriptor, el podem llançar a la difícil tasca d’escriure. Un cop han fet el text, es pot llegir en veu alta per tota la classe i fer una revisió col·lectiva. Poc a poc, ha d’anar calant la idea que “escriure és reescriure”, sinó ja sabeu, que fan una redacció i te la donen sense ni mirar-se-la dos cops.
Com avaluar la C12?
Com que el temps del que disposem a l’escola és limitat, jo acostumo a avaluar la C12 amb la C9 (dimensió Expressió escrita). Així, per una banda, pots extreure una nota sobre si el text és correcte, i una altra sobre la seva qualitat literària. Així, si hem fet una descripció, per exemple, podem avaluar si realment s’entèn el que està descrivint, si fa servir molts adjectius, si fa servir comparacions, si transmet alguna emoció,…
El tipus de textos literaris que els nens han de produir periòdicament poden ser: poemes, contes, narracions, descripcions, diaris, guions teatrals, diàlegs,…
Això és tot. De fet, tot i que molts docents consideren la dimensió Literària una “maria”, és de les més entretingudes. Ben pensat, la literatura és una aventura!
Quadern digital adaptat al nou currículum

Millora el registre d’activitats de totes les matèries amb aquest quadern adaptat al DECRET 175/2022 i creat per a fer-lo servir amb el teu Google Drive. Permet avaluar totes les competències específiques.
Leave a Reply