La dimensió Plurilingüe i intercultural (en Català i Castellà) es basa en el respecte a totes les llengües, com a base per a la convivència i l’obertura a les altres persones. La llengua catalana és protagonista en aquest respecte, sense oblidar les altres llengües. Aquesta és una dimensió que tracta de valors, més que de continguts concrets. Per això, crec que és una mica sui generis per a avaluar.
COMPETÈNCIA 13
Ser conscient de la pertinença a la comunitat lingüística i cultural catalana i mostrar interès per l’ús de la llengua catalana
Primer de tot, cal saber que per a dominar una llengua cal utilitzar-la. Aquesta competència també implica conèixer les diferents variants del Català i fer-ne un ús respectuós amb els altres companys i companyes.
Com ensenyar la C13?
Com sempre, el mestre ha de ser un model, tant per a fomentar l’ús del Català com per a mostrar un llenguatge no discriminatori (no sexista, no racista, no classista,…). Per conèixer les diverses varietats de la llengua catalana, es poden mostrar notícies o peces audiovisuals de diversos mitjans de comunicació, aprofitar cançons o textos literaris, i comparar-los amb material parlat o escrit en l’estàndard.
Com avaluar la C13?
Pel que fa a avaluar el respecte cap a la llengua i la diversitat lingüística en general, s’hauria de fer amb una observació. És quelcom realment complicat i, com deia al principi, molt relatiu. Sincerament, no crec que cap alumne meu tingui una mala actitud cap al Català, Castellà o altres llengües que puguin tenir a prop. Es pot valorar, si tenim alumnes vinguts de fora, l’esforç que altres companys poden fer per intentar ensenyar-los la llengua. Ja veieu, però, que està tot una mica agafat en pinces.
Si que és més fàcil dissenyar activitats per a veure si els nens reconeixen les diferents varietats dialectals. Es poden estudiar les principals varietats i avaluar si les reconeixen. Per exemple, amb tres textos o notícies diferents, una de Català Oriental, una altra d’Occidental i una darrera del Català que es parlar a les Illes Balears.
COMPETÈNCIA 14
Conèixer i valorar la diversitat lingüística i cultural de Catalunya, de l’Estat espanyol, d’Europa i del món
El títol de la competència ho deixa clar. Es tracta de valorar la diversitat lingüística i cultural d’arreu.
Com ensenyar la C14?
Una mica, és la versió internacional de la C13. Es proposa treballar les llengües romàniques, ja que aquestes s’assemblen molt al Català i al Castellà. Es poden mostrar textos senzills, peces audiovisuals, cançons, poemes,… en italià, portugués, romanès, francès,… La idea és que si l’alumnat veu que pot desxifrar el significat ràpidament, es despertarà el seu interès en aquestes llengües.
També es proposa fer feina de camp, entre els mateixos companys que són d’origen forà, o al barri per a conèixer la diversitat de llengües que s’hi parlen. Això pot ser molt fàcil o molt difícil de trobar, depenentment del lloc on estigui ubicat el centre.
Com avaluar la C14?
Com a la C13, es proposa observar si els nens i nenes tenen prejudicis amb altres llengües. Com he dit més amunt, ho veig molt relatiu i complicat d’avaluar de manera justa. Una opció més senzilla, és posar diferents paraules o textos senzills en llengües romàniques al control i demanar que les tradueixin a partir dels seus coneixements del Català i del Castellà.
I fins aquí la darrera dimensió de l’àmbit lingüístic!
Quadern digital adaptat al nou currículum

Millora el registre d’activitats de totes les matèries amb aquest quadern adaptat al DECRET 175/2022 i creat per a fer-lo servir amb el teu Google Drive. Permet avaluar totes les competències específiques.
Leave a Reply