La Comunicació oral (en Català i Castellà) vol dir bàsicament saber escoltar i parlar bé. Aquí hi entren les capacitats de comprendre, expressar-se i dialogar o conversar. És important que l’alumne conegui el significat de les paraules i sàpiga construir les frases correctament.
La conformen tres competències:
- Competència 1. Comprendre textos orals de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i escolars.
- Competència 2. Produir textos orals de tipologia diversa adequats a la situació comunicativa.
- Competència 3. Interactuar oralment d’acord amb la situació comunicativa, utilitzant estratègies conversacionals.
Anem a pams!
COMPETÈNCIA 1
Comprendre textos orals de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i escolars
Ser competent en la C1 significa saber escoltar i entendre informacions diverses i en diferents registres, formals i informals. També cal tenir l’actitud de saber escoltar qui parla.
Com ensenyar la C1?
Des de ben petits, els nens estan acostumats a escoltar, per exemple, quan els hi expliquem un conte o quan atenen instruccions a classe. A banda, podem millorar la C1 amb activitats variades com:
- Jocs de memòria (rodolins, endevinalles, poemes, el joc del telèfon).
- Visualitzacions: els nens escolten un àudio i han de representar el que escolten en un dibuix.
- Identificar errors o mentides: el mestre explica alguna cosa que conté errades o mentides que els nens han d’identificar.
- Anticipar el contingut: el mestre o un alumne comença una història i un altre company la continua.
- Inferir informació implícita: a partir d’un àudio o una conversa real, els alumnes han d’endevinar on passa, perquè parlen, quina relació tenen els protagonistes,…
Com avaluar la C1?
Afortunadament, les editorials s’han posat les piles i ja ofereixen tot tipus d’àudios i tests per a avaluar la comprensió oral. De fet, en les proves de competències bàsiques, aquests tests ja són un clàssic. El mestre ha de llegir un text un parell de cops (o posar un àudio dues vegades) i els alumnes han de respondre les preguntes que se’ls hi fan. Sincerament, si teniu a mà aquests recursos, jo els aprofitaria. Sinó, podeu crear els vostres propis textos i/o qüestionaris.
El text a llegir o escoltar (no cal que el creeu vosaltres, pot ser una notícia de l’InfoK o un fragment d’un llibre) ha de ser entenedor per a l’edat. En el qüestionari, és important que hi hagi diversitat de preguntes, des de literals, a inferencials (on han de deduir alguna informació) o crítiques (on han de donar la seva opinió). També va bé que les preguntes siguin variades, algunes tipus test, altres on han d’escriure una paraula, altres on han d’ordenar o triar un seguit d’elements, altres més llargues on poden donar la seva opinió,…
COMPETÈNCIA 2
Produir textos orals de tipologia diversa adequats a la situació comunicativa
Parlar bé implica moltes coses. Cal saber estructurar el discurs, tenir vocabulari, pronunciar bé, dominar el ritme, l’entonació, la postura,… S’ha de treballar i molt!
Com ensenyar la C2?
La millor manera d’aprendre a parlar en públic, és fent-ho. A totes les edats, els nens poden sortir davant dels seus companys a explicar alguna cosa que han après (per exemple, la seva part del projecte que han treballat). El primer que cal és planificar, planificar i planificar. L’alumne ha de pensar què vol explicar i a qui. Després caldrà organitzar el discurs. Aquí els docents podem incidir ensenyant-los una estructura senzilla:
- Salutació
- Iniciar l’explicació amb alguna cosa que enganxi, com una pregunta que després explicarem o ensenyant una fotografia que cridi l’atenció o emocioni.
- Desenvolupar el tema (amb ordre i coherència)
- Tancar el tema extraient conclusions o fent un petit resum
- Demanar si hi ha dubtes
- Acomiadar-se i donar les gràcies per l’atenció rebuda
Evidentment, això s’ha d’assajar. I si és en petit grup, molt millor. Quan treballo l’expressió oral, m’agrada fer molta incidència en la postura que cal adoptar. Els nens acostumen a encongir-se i a baixar el cap. Tot el contrari, s’ha de mirar endavant, obrir els braços i intentar mantenir-se recte. També cal fer molt d’esment en la veu, que acostuma a ser fluixeta per culpa dels nervis. A més, va bé posar-los exemples, pot ser el d’un vídeo o del mateix docent. A mi m’encanta aquest aspecte de la llengua i m’agrada molt assajar l’expressió oral. A més, es veuen els resultats molt ràpidament.
Com avaluar la C2?
L’avaluació implica crear una activitat on els nens i nenes parlin. A banda de l’exposició d’un tema, es pot avaluar aquesta competència amb altres activitats com explicar un conte o una història, presentar notícies, donar l’inici d’una història i demanar que l’acabin,…
La millor manera de posar nota és amb una rúbrica. No soc partidària de fer rúbriques per a tot, però en aquest cas crec que és imprescindible. Com sabeu, els alumnes han de conèixer la rúbrica (fins i tot poden participar en la seva confecció) abans de dur a terme l’activitat. Personalment, en l’expressió oral valoro aquests aspectes (Cicle Mitjà):

- Domini del tema
- Lèxic utilitzat
- Veu
- Temps utilitzat
- Comunicació no verbal
Al quadern de l’àmbit lingüístic hi teniu la rúbrica sencera d’expressió oral. Us el podeu descarregar aquí o a l’apartat de Descàrregues del blog.
COMPETÈNCIA 3
Interactuar oralment d’acord amb la situació comunicativa, utilitzant estratègies conversacionals
Es refereix a participar en situacions on hi ha més d’un parlant: diàlegs, converses, entrevistes, debats,… A banda de la competència lingüística, aquest tipus d’activitat implica fomentar hàbits socials, com saber escoltar i respectar les opinions dels altres, mantenir el torn de paraula, donar arguments sòlids o aprendre a donar/demanar aclariments als altres.
Com ensenyar la C3?
El document elaborat pel Departament proposa tres tipus d’activitats:
- Simulacions de situacions quotidianes. Es tracta de petits jocs de rol on cada alumne assumeix un paper. Va bé per a practicar registres formals, com parlar amb una persona gran o fer una reclamació a l’administració.
- Aprofitar les situacions que es donen dins l’aula. Quan un alumne fa una pregunta, demana un aclariment, demana permís per fer alguna cosa,… el podem orientar i oferir estratègies i pautes.
- Activitats programades i lligades al currículum. Dins de les assignatures de llengües (o d’altres) es poden programar converses, assemblees, debats, entrevistes, col·loquis,…
Com avaluar la C3?
El més pràctic serà una pauta d’observació, que anirem registrant quan es produeixin les interaccions orals. Podem valorar aspectes diversos com:
- L’escolta activa.
- El respecte pel torn de paraula.
- La capacitat d’oferir idees noves, sense repetir-se.
- L’ús d’un registre adequat a la situació comunicativa.
Fins aquí el resum de la dimensió Comunicació oral. Ara ve la part interessant, la del diàleg a través dels comentaris. Si voleu fer cap pregunta, aquí em teniu! Gràcies!
Quadern digital adaptat al nou currículum

Millora el registre d’activitats de totes les matèries amb aquest quadern adaptat al DECRET 175/2022 i creat per a fer-lo servir amb el teu Google Drive. Permet avaluar totes les competències específiques.
Uooo!! Quin gran descobriment el teu blog, moltíssimes gràcies per explicar-ho tot tan bé. Ets una crack!!
Moltes gràcies Carla!
De veritat que està tot molt ben explicat. Gràcies de debó perquè ara ho tinc tot més clar.
Mil gràcies per compartir.
Maria
Carla, moltíssimes gràcies. Quin descobriment
Maria