La dimensió Comprensió lectora (Català i Castellà) implica saber llegir els textos que ens posen al davant, mecànicament i també per a extreure’n informació. A més, la dimensió implica fomentar l’hàbit lector, la lectura per gust. Aquesta dimensió és complexa i comprèn quatre competències.
- Competència 4. Llegir amb fluïdesa per comprendre textos de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i escolars en diferents formats i suports.
- Competència 5. Aplicar estratègies de comprensió per obtenir informació, interpretar i valorar el contingut d’acord amb la tipologia i la complexitat del text i el propòsit de la lectura.
- Competència 6. Utilitzar, per comprendre un text, l’estructura i el format de cada gènere textual i el component semàntic de les paraules i de les estructures morfosintàctiques més habituals.
- Competència 7. Aplicar estratègies de cerca i gestió de la informació per adquirir coneixement propi.
Iniciem la ruta!
COMPETÈNCIA 4
Llegir amb fluïdesa per comprendre textos de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i escolars en diferents formats i suports
L’alumne ha de ser capaç de llegir tot tipus de texts (notícies, articles, texts de l’escola, de la vida quotidiana,…). Per a aconseguir-ho, el primer pas és disposar d’una bona fluïdesa. Aquest és l’objectiu de la C4, que l’alumne domini la mecànica lectora. De la descodificació del text (entendre’l), ja se n’encarregaran d’altres competències.
Com ensenyar la C4?
Llegir, llegir i llegir. Aquesta és la recepta. Com en tot, és bo donar models de lectura. Per exemple, el docent pot llegir en veu alta, posant tota l’expressivitat que pugui a la lectura. També podem fer escoltar textos d’Internet o de mitjans de comunicació. L’altra pota de la taula és preparar-se les lectures. Les presses a l’escola fan que gairebé no deixem temps als nens i nenes per a preparar el que llegiran en veu alta. Cal trobar aquest temps, encara que siguin 10 minuts. En els primers anys també va bé assenyalar les lletres que enganyen (les lletres mudes, la vocal neutra,…). Per últim, per treballar l’expressivitat, va molt bé treballar amb textos teatrals, poesies, entrevistes,…
Com avaluar la C4?

La C4 s’ha d’avaluar amb la lectura en veu alta. Un cop més, crec que és imprescindible posar notes a través d’una rúbrica. Fer-ho sense pot arribar a ser injust, sobretot per als nens que ni llegeixen molt bé ni molt malament.
COMPETÈNCIA 5
Aplicar estratègies de comprensió per obtenir informació, interpretar i valorar el contingut d’acord amb la tipologia i la complexitat del text i el propòsit de la lectura
El document de referència del departament (pàgina 30) explica fins a 8 estratègies per a comprendre textos. Sincerament, sembla que són per a estudiants de doctorat i no per a nens de Primària. Si féssim tot això, o la meitat, per llegir un text de 3 pàgines necessitaríem un mínim de 3 hores abans de posar-nos a llegir.
Com ensenyar la C5?
Personalment, crec que cal acostumar els nens a fer una prelectura del text senzilla. Per exemple, abans de llegir la lectura del tema de Català o Castellà, s’han de fer una idea de què ens pot explicar/voler dir el text. Així, cal que llegeixin el títol i els destacats, els dibuixos o gràfics, i tot el que pugui cridar l’atenció a simple vista. Aquesta és una feina que recomano fer en grup i en veu alta, perquè ells segur que se la salten. Un cop hem pensat sobre què va la lectura, podem preguntar quin tipus de text creuen que tenen al davant (conte, narració, poesia, teatre,…).
A l’hora de llegir i entendre el que llegeixen, es pot treballar en parelles o grups cooperatius. És important que s’expliquin com han entès el text, quines estratègies han fet servir.
Com avaluar la C5?
Per avaluar la capacitat de fer prediccions es pot donar un text i demanar que l’acabin. També es pot donar un text i demanar que n’escriguin el títol o en facin un resum. O al revés, donar el títol i fer-los escriure una pluja d’idees.
Pel que fa a la comprensió, el més pràctic (i de tota la vida) és donar un text i fer preguntes per veure si l’han entès. Les preguntes han de ser variades i de tres tipus:
- Obtenció d’informació (només els cal buscar la informació al text, hi és de manera literal).
- Interpretació (la informació s’ha d’inferir, s’ha de deduir).
- Reflexió i anàlisi (un pas més enllà, han de fer una valoració del que han llegit al text).
Text d’exemple:
El oso polar está en peligro de extinción
El oso polar está en peligro de extinción, ya hace tiempo que los expertos vienen alertando de la problemática a la que se enfrenta esta especie, pero no fue hasta 2008 cuando Estados Unidos decidió incluir al oso polar en su lista de animales en peligro de extinción.
Según fuentes del país norteamericano, el cambio climático está destruyendo su hábitat en el Océano Ártico y con ello reduciendo el número de especies en nuestro planeta a pasos agigantados. En el siguiente artículo de EcologiaVerde te hablaremos sobre las causas y las consecuencias de que el oso polar esté en peligro de extinción.
Texto extraído de la web Ecología Verde.
Cuestionario:
- En qué año decidió Estados Unidos que el oso polar estaba en peligro de extinción? (obtenció d’informació)
- Dónde viven los osos polares? (interpretació)
- Qué crees que pasará con los osos polares en un futuro si todo sigue igual? Te parece bien? (reflexió i anàlisi).
COMPETÈNCIA 6
Utilitzar, per comprendre un text, l’estructura i el format de cada gènere textual i el component semàntic de les paraules i de les estructures morfosintàctiques més habituals
Si t’agraden els exercicis de lèxic, de sufixos, prefixos, buscar la paraula primitiva,… Benvingut/a, aquesta és la teva competència!
Com ensenyar la C6?
L’ampliació del lèxic és fonamental durant l’etapa de Primària. Difícilment entendrem un text si en desconeixem la meitat del vocabulari. La C6 s’ha d’ensenyar amb la lectura. Abans de començar a llegir, podem recordar paraules clau a la pissarra. Durant la lectura, hem d’ensenyar els nens a deduir el significat de les paraules que desconeixen. Això implica un munt de coses de les quals els llibres de text en van plens. Per exemple:
- paraules derivades (sufixos, prefixos, augmentatius, diminutius, despectius,…)
- el camp semàntic (família de paraules, paraula primitiva)
- el context (saber el significat d’una paraula per les que té al voltant)
- connectors
- paraules compostes
És important enfocar aquests exercicis a la comprensió de textos, que els nens i nenes vegin que són molt útils per a entendre paraules desconegudes. La C6 també inclou els exercicis d’ampliació de vocabulari, com l’aprenentatge d’expressions i frases fetes. Els llibres també en tenen unes quantes d’aquestes,… Oi?
Com avaluar la C6?
El document marc d’Ensenyament (el teniu a Documentació) diu que s’ha d’avaluar observant la lectura i fent preguntes als lectors (què vol dir aquesta paraula? com ho has sabut?). És una opció, laboriosa, però una opció. Jo prefereixo avaluar la C6 al control, a partir d’un text i diverses preguntes. De fet, si puc, aprofito el mateix text que he fet servir per a avaluar la comprensió lectora (C5). Evidentment, les preguntes no són perquè sí, estan relacionades amb la gramàtica i semàntica estudiada durant el tema.
Us poso un exemple d’un control que vaig fer un any a 3r. A final us he afegit més preguntes que se m’han acudit.
Les tres erres
En l’actualitat, les persones generem una gran quantitat de residus que acaben al contenidor. Per exemple, una bicicleta vella, un ordinador espatllat, unes ulleres trencades, una panera foradada, una calaixeraantiga,… Molts residus contenen materials que podem recuperar i reutilitzar fàcilment. D’altres són molt contaminants i malmeten el medi ambient. Per això, és important tractar-los adequadament. També cal complir la regla de les tres erres: reduir, reutilitzar i reciclar.
- Reduir la quantitat de residus que generem.
- Reutilitzar i donar nous usos als productes abans de llençar-los.
- Reciclar els residus en una planta de reciclatge per aprofitar tots els materials que es pugui.
Com pots veure, reduir els residus està a les teves mans, no és impossible. Tu pots ajudar a remoure moltes consciències i millorar el teu entorn. Tu ets mestre!
QÜESTIONARI
- En el text hi apareixen les paraules panera i calaixera. Què vol dir panera? Què és una calaixera?
- Quina és la paraula primitiva de panera? I de calaixera? Què tenen en comú aquests dos mots?
- Digues dues paraules que pertanyen a la mateixa família de panera.
- Al text apareix el verb malmetre. Utilitzant tot el que has après, podries deduir-ne el significat?
- Busca al text dues paraules que portin un sufix i explica el seu significat.
- Tothom sap què és una bicicleta. Però, fixant-te en el prefix, pots explicar què és un monocicle?
- Aquest text era: a) un conte b) una biografia c) un text informatiu
Ensenyament també proposa altres exercicis com assenyalar diverses paraules i demanar que en diguin el referent (per treballar els pronoms, per exemple). També s’hi pot incloure la tipologia textual, la distinció de les parts principals del text,…
COMPETÈNCIA 7
Aplicar estratègies de cerca i gestió de la informació per adquirir coneixement propi
La C7 està relacionada amb la lectura com a font d’informació. Segurament és la competència més complicada de les que hem explicat fins ara en l’àrea lingüística.
Com ensenyar la C7?
Aquesta competència s’ha d’aplicar a l’aula d’informàtica o a través de tablets o ordinadors (si tenim la sort de tenir-ne a la classe). També es pot dur a terme a la biblioteca de l’escola o del municipi. Per aprendre a buscar per Internet, cal ensenyar l’alumne a buscar per paraules clau. Evidenment, es tracta d’una competència ben difícil d’ensenyar en els primers cursos de l’educació Primària. A Cicle Inicial, per exemple, una manera d’introduir aquesta competència és a través de la búsqueda de fotografies. Com que l’ortografia dels nens pot ser complicada, una eina útil per buscar és l’opció de veu (en el cas de les tauletes). Els més grans, han d’anar aprenent a buscar per paraules clau i a buscar tot tipus de contingut. També entra aquí la recerca analògica en enciclopèdies, diccionaris, revistes,… sempre adaptats a l’edat.
Com avaluar la C7?
Si és complicat ensenyar la C7, també ho és avaluar-la. Des del Departament es recomana que es faci a través d’una pauta d’observació on seguim el procés de cerca de cada nen o nena. Difícil. Sincerament, considero aquesta competència molt elevada per a la Primària, sobretot per als primers cursos.
Això és tot! Ara ve el més complicat, treballar i avaluar. Endavant!
Quadern digital adaptat al nou currículum

Millora el registre d’activitats de totes les matèries amb aquest quadern adaptat al DECRET 175/2022 i creat per a fer-lo servir amb el teu Google Drive. Permet avaluar totes les competències específiques.
M’agrada molt la teva pàgina. Tens una capacitat de síntesi brutal! Gràcies
Gràcies a tu Júlia! Una abraçada!
Per casualitat he descobert la teva pàgina i em serveix de gran ajuda. Espero amb moltes ganes les teves aportacions sobre les altres dimensions. Gràcies!!.
A poc a poc. Gràcies pels ànims Montserrat!
Moltes gràcies per la feina, a mi també em sembla genial!
Hola! M’encanta la teva pàgina! aquest article m’ha sigut molt molt útil, però encara no acabo d’entendre com aplicar aquestes competències a nens i nenes de primer…